Împotriva cuvintelor

Îmi pare că bărbații sunt mai aproape de definiția iubirii. Culmea, tocmai ei, acești presupuși mincinoși și infideli, indiferenți și veșnic copilăroși. Iubirea lor pare rece fiindcă lipsește patetismul cuvintelor după care toate femeile tânjesc, crezând că acestea sunt singura dovadă a sentimentelor existente în sufletul bărbaților.

Se întâmplă, însă, ca bărbații să iubească diferit fiindcă, prin natura lor, sunt mai ancorați în realitate decât noi, femeile. Ei protejează, creează, inventează și se străduiesc să construiască visele noastre, dar nu se laudă cu munca lor. O fac în tăcere și le-o poți citi în priviri.

Bărbații iubesc păstrându-și demnitatea, nu se târăsc în noroaie, iar dacă sunt grav răniți, tot fizic se manifestă și foarte rar prin vorbe. Nu sunt capabili de răutate, fiindcă rămân aceeași copii care au fost cândva obraznici cu mamele lor, ca mai apoi să le apere și de o muscă. Sunt serioși în dragostea lor, nu dramatici, nu joacă roluri, de aceea replicile lor nu seamănă cu cele pe care le vedem în filme.

Bărbații nu trădează. Ei rămân acolo, chiar dacă lipsindu-le lucruri și găsindu-le în altă parte, ar putea să plece oricând. Au onoare în dragostea lor. Nu se fandosesc cu ceea ce simt și nu așteaptă ridicări în slăvi. Poate fiindcă o dată ce întâlnesc dragostea, ajung să o considere firească, fără să o calce în picioare, fără să o trateze ca pe un obiect de porțelan.

Bărbații pleacă atunci când nu mai au pentru cine să construiască vise căci nu mai cred în ochii celei care visează. Vor accepta lipsuri, vor continua să zidească în ciuda faptului că, noi, femeile vrem tot mai mult și de prea puține ori ne dăm seama de cât de multe s-au făcut deja. Vor păstra același drum lângă persoana aleasă, chiar dacă nu e tocmai ceea ce ei au visat pe când încă puteau să facă asta, chiar dacă acea persoană nu e Ileana Cosînzeana. Căci bărbații nu au nevoie de povești, ei le creează doar de dragul nostru. Vor trece peste ei de atâtea ori, însă nu vor trece peste trădări, tocmai de aceea femeile ar trebui să învețe mai multe despre onoare și prietenie.

Pentru femei, prieten înseamnă, de cele mai multe ori, cineva care tace atunci când ele aberează, le aprobă la final și le răspunde la telefon atunci când au impresia că trec prin cel mai dramatic moment din viața lor, care, de fapt, oricum doar se repetă la nesfârșit, din aceleași motive tâmpite. Pentru bărbați, prietenia înseamnă onoare, respect și acea modalitate prin care pot dovedi cine sunt, fără să pălăvrăgească ore întregi despre asta. Asta înseamnă că o dată ce o femeie a pierdut încrederea unui bărbat, ea nu va mai fi aceeași pentru el niciodată, chiar dacă va continua să o iubească, ea nu mai este prietenul pe care el s-ar fi putut sprijini. Și poate aici e momentul în care bărbații și femeile nu se mai află pe același loc. Nu fiindcă femeile ar fi inferioare și bărbații pot să facă orice, ci pentru că înțeleg diferit această legătură de prietenie. E ca și cum, în timp de război, pe front, un camarad îi întoarce spatele. Bărbații vor ține strâns mâinile celor care se sting din viață, vor blestema războiul și vor păstra mereu vie amintirea acelui prieten. Femeile vor jeli și vor povesti despre cum au făcut asta.

Tot ei, privesc lucrurile într-un mod atât de simplu încât această simplitate capătă o valoare deosebită. Precum acele lucruri banale pe care le trăim, dar care ne aduc atâta bucurie. Bărbații n-au nevoie de trâmbițe și nu luptă pentru ca, mai apoi, să poată povesti despre asta, ei își fac datoria și sunt mai capabili să ducă această datorie la bun sfârșit. Dacă, noi, femeile am înțelege mai bine toate astea; dacă am învăța să avem răbdare și dacă n-am complica atât de inutil totul. Ei știu prea bine că e in zadar să încerci să înțelegi și se concentrează pe lucruri care contează, pe iubire. Noi, femeile, ne străduim prea mult să-i înțelegem și, pierzându-ne în detalii, uităm să-i iubim așa cum ne-am dori. Și cumva, și pentru asta, tot pe ei îi găsim vinovați.

Bărbații nu uită niciodată numele persoanei pe care a iubit-o cândva, cum nu uită nici de camaradul din război. Amintirile lui sunt sfinte, chiar dacă o parte din suflet i-a rămas acolo, pe front, cu ea. Femeile vorbesc mult despre iubirea lor, se cutremură, se dau de pământ, bocesc și delirează, și probabil că sunt sincere când o fac, însă, când întâlnesc o altă iubire, vor uita tot ce a fost până la ea. Pentru că femeile pot iubi de fiecare dată pentru prima dată. Bărbații pot iubi cel mult de câteva ori, dacă nu au ghinionul să iubească o singură dată.

Și atunci, am putea respecta tăcerea lor compensată în fapte și gesturi care ascund tandrețuri pe care, chiar noi, femeile, în toată faima noastră de fi romantice și profunde, n-am putea să le înțelegem. Am putea să oferim mai multă încredere și siguranță. De fapt, am putea să oferim ceea ce strigăm în gura mare că nu primim niciodată din partea lor. Am putea să fim credincioase și să plecăm capul, fiindcă nu întotdeauna avem dreptate, iar de cele mai multe ori suntem chiar departe de realitate. Am putea să învățăm de la bărbați ce înseamnă prietenia și cine știe dacă nu chiar și ce înseamnă dragostea.

20130518-165137.jpg

~ de Rea Sheesha pe 05/18/2013.

21 răspunsuri to “Împotriva cuvintelor”

  1. Ce să mai, don’le! De nota 15! :*

  2. Te ”pupici”, scumpico!

  3. Reblogged this on Cosmisian's Blog – Ganduri Neinfinite .

  4. O meditație pătrunzătoare cu mult adevăr în ea. 🙂

  5. Ce frumos ar fi să fie chiar așa!… Nu ar mai exista agresiuni în familii…

  6. Reblogged this on natycalinescu.

  7. Ti-am citit articolul asta cu ceva vreme in urma si am decis sa trebuie sa comentez. Daca noi, femeile, incercam un exercitiu de cruda sinceritate, trebuie sa recunoastem, chiar daca o facem cu jumatate de gura, ca barbatii Iubesc cu majuscula. Noi… doar facem mai multa gargara…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
Poeta ta preferată

Lasă-mă să-ți dau azi! Mâine s-ar putea să-ți cer!

Aşa grăit-a Zaharia

un blog pentru toţi şi niciunul

Scherben

franturi...farame...

🎵 Rhea Vanessa Panea 🎶

Inima mea e plină de muzică 🎶🎹🎵

mihailtoma

Finance muse

INFERNUL

Lasati orice speranta, voi, cei ce intrati aici !

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Fata de hârtie

Intrarea e numai pentru nebuni, te costă minţile.

Cafea & poveşti

Own your story

Eliza C. Dan

Feelings

Extenssionista

Totul despre extensiile de păr!

It's Chemistry Time

What time is it?

Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

Cine citeşte să înţeleagă!

"The only thing necessary for the triumph of evil is that good men do nothing" (Edmund Burke)

Hideaga

"Nu există desăvârsire. Există, oricum, drumul spre ea." (Octavian Paler)

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

prietendevremerea

O vorba buna

j u r n a l d e b u b u r u z ă

locul unde visurile devin cuvinte

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

mimi

„Secretul succesului constă în a vrea să câştigi şi a şti să pierzi.”

%d blogeri au apreciat: