Gând de seara

Văd că tot mai mulți oameni întâmpină probleme atunci când trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ce sunt, ce fac și ce spun. Nu se cunosc; iar dacă se cunosc, le e teamă să recunoască atunci când greșesc. E de înțeles. Nimănui nu-i convine să strice imaginea bună pe care ceilalți o au despre el. Așa că rămân ascunși. Cred că secretele îi fac mai interesanți. Sunt speriați de ce ar putea ceilalți să facă.

Dar culmea, tot ei, sunt cei care militează pentru ADEVĂR. Suferă puțin de mania persecuției, fiindcă au impresia că toți ceilalți fac la fel. Și dacă vor avea în fața lor adevărul, nu-l vor recunoaște. Nu se vor implica îndeajuns de mult să-l afle, deoarece așa există riscul să conștientizeze că ei sunt cei care trăiesc în minciună, de fapt. Și nu e deloc convenabil să recunoști una ca asta despre viața ta! E cam aiurea sincer! Să-ți dai seama că nu ești ceea ce vrei să pari! Și mai aiurea e să-și dea și restul seama de asta!

Cum se numesc oamenii care vor să pară altceva decât sunt și au teorii stricte despre orice și se prezintă precum un model pentru ceilalți? Ipocriți parcă le spune… Eu i-aș numi mai degrabă lași. De ce? Fiindcă au impresia că trebuie să fi perfect sau că ceilalți ar fi și că trebuie să se ridice la așteptările celorlalți. Și cum altfel să fi pe placul lumii decât mințind și profețind despre adevăruri pe care nu le practici.

Ăștia-s oamenii pe care îi vezi postând statusuri pentru ceilalți, ca și cum ar da sfaturi. Sunt cei mulțumiți de porcăriile lor și vorbesc de nesimțirea lor cu mândrie și cu zâmbetul larg. Sunt cei care au ton hotărât și impunător și te privesc bănuitori la orice pas. Vorbesc ca și cum ei cunosc „calea”, au descoperit adevărul și îl împărtășesc cu toți ceilalți. Pe care oricum îi consideră prea proști să îl vadă sau prea nedemni. Nu își aduc critici niciodată și nu se regăsesc în nici o frază negativă, ci doar se simt victime. Ei sunt cei care nu greșesc, ci sunt victime ale împrejurărilor. De aceea nici nu regretă ce au făcut sau au spus. Ceilalți sunt vinovați că n-au știut cum să se comporte față de greșelile lor. „Am spus multe, tu ai ales ce a fost mai rău.” Adică tu nu ești în stare să gândești pozitiv atunci când cineva vorbește doar ca să vorbească. ( „vorbit ampulea” se mai spune în limbajul popular – scuzați expresia…dacă vreți! ).

Tot ăștia se consideră oameni puternici. Fiindcă manipulează situațiile în avantajul lor. Concep sinceritatea și bunăvoința ca slăbiciune și își imaginează că cei care nu sunt ca ei „de puternici” sunt oarecum demni de milă și simt nevoia să îi instruiască în „tainele vieții”. Gen: „Cum să fi om de căcat ( ca mine ) în doar 10 pași!” În realitate, ei sunt cei slabi, periculoși și demni de milă. Să nu-ți poți recunoaște părțile bune și rele în fața oricărei instanțe e, într-adevăr, cea mai mare slăbiciune.

Și cam așa, oamenii aștia ajung să proiecteze toate frustările lor și porcăriile pe care ei le fac pe ceilalți. În general, mincinoșii sunt primii care nu au încredere. Oamenii imorali sunt primii care își apără vehement teoriile. Cei iresponsabili sunt primii care dau vina pe soartă, Dumnezeu sau pe alții atunci când greșesc. Iar ipocriții sunt primii care sar să dea cu piatra când văd greșelile lor în ceilalți.

Tot așa, citind rândurile astea, puțini se vor gândi că au făcut ei asta cândva sau că încă fac. Ăștia-s oamenii care nu se schimbă niciodată. Nu au cum atât timp cât nu se văd cum sunt și n-au curaj să înfrunte ceea ce sunt.

Iar majoritatea va citi și va gândi toate astea despre ceilalți, considerându-se neîndreptățiți.

20140204-235303.jpg

~ de Rea Sheesha pe 02/04/2014.

9 răspunsuri to “Gând de seara”

 1. Iubim aparentele si minciuna care vine dupa ….

 2. cineva a spus… daca nu ma placi in momentele mele urate, nu ma meriti in momentele mele frumoase…
  fiecare dintre noi ar trebui sa se arate cu bune si rele… altfel dezamagim…

 3. Regret să-ți spun dar niciun om, odată ajuns matur, nu se va mai schimba, la modul radical, vreodată. Aaa… că-și mai ajustează pe ici pe colo comportamentul, că vârsta îi conferă o anumită experiență care se poate confunda uneori cu înțelepciunea, că mai face un pas mic spre stânga sau spre dreapta, da, asta se poate întâmpla. Dar, în esență, el va fi același și la 80 de ani și la 50, și la 30 și la 20.

  • Asa incep sa cred si eu…imi place totusi sa mai am si „iesiri” optimiste :-)))

   • Mda… Până la un punct e chiar ok să procedezi așa. Vezi însă să nu dai credit ideii că o persoană care ți-a greșit rău la un moment dat se va schimba ulterior în bine și că acolo unde-a fost venin va începe să picure lapte și miere. Va fi doar o schimbare forțată, de moment, cât să te aburească. Dar vei sfârși prin a suferi, împăturind frunze în vârf de munte. 😛

   • Da, doar ca …”nu-mi poate face nimeni cate pot ierta eu”… Ai dreptate oricum 🙂

   • Mă pot lăuda cu o cugetare pe care ar trebui să o înregistrez cu copyright fiindcă îmi aparține : de iertat, iartă doar bunul Dumnezeu. Noi doar ne putem preface că uităm !

   • Eu pot sa iert si am iertat destule. Si da, iertare inseamna sa si uiti, nu doar sa spui ca ai iertat. Am invatat sa iert, nu stiam ca pot 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
Poeta ta preferată

Lasă-mă să-ți dau azi! Mâine s-ar putea să-ți cer!

Aşa grăit-a Zaharia

un blog pentru toţi şi niciunul

Scherben

franturi...farame...

🎵 Rhea Vanessa Panea 🎶

Inima mea e plină de muzică 🎶🎹🎵

mihailtoma

Finance muse

INFERNUL

Lasati orice speranta, voi, cei ce intrati aici !

Ami

Don`t believe in stories, believe in what yo can do!

Fata de hârtie

Intrarea e numai pentru nebuni, te costă minţile.

Cafea & poveşti

Own your story

Eliza C. Dan

Feelings

Extenssionista

Totul despre extensiile de păr!

It's Chemistry Time

What time is it?

Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

Cine citeşte să înţeleagă!

"The only thing necessary for the triumph of evil is that good men do nothing" (Edmund Burke)

Hideaga

"Nu există desăvârsire. Există, oricum, drumul spre ea." (Octavian Paler)

andreinewcreation

Nu-mi dați sfaturi. Știu sa greșesc și singur

prietendevremerea

O vorba buna

j u r n a l d e b u b u r u z ă

locul unde visurile devin cuvinte

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

mimi

„Secretul succesului constă în a vrea să câştigi şi a şti să pierzi.”

%d blogeri au apreciat: